Založ si blog

Poklady knižníc č.2: Zamlčané (zlo)zvyky

Rozprávať o knihách je ako hrať sa na Šeherezádu. Našťastie, kníh je viac než na zaplnenie Tisíc a jednej noci. Dnes som si pre Vás vybrala z knižnice knihu, ktorá sa momentálne veľmi predáva, ale zaoberá sa veľmi citlivou témou, takže nie každý má na ňu žalúdok. Zostaneme ako minule na africkom kontinente a vyberieme sa do Somálska, kde vyrástla aj hlavná hrdinka a autorka knihy Waris Dirieová. Keďže ide o autobiografiu, pomenovala ju po sebe: Púštny kvet. Afričania dávajú svojim deťom skutočne poetické mená. Len škoda, že im nepripravia život ako z rozprávky, ale ako z hororu, lebo sa držia aj takých pravidiel, ktoré by v modernej dobe mali byť prežitkom.
Kniha sa minulý rok dostala na filmové plátno, ale keď si myslíte, že ušetríte čas pozretím filmu, o veľa prídete. Filmová Waris sa charakterovo výrazne líši od knižnej. Ako by prežili ten istý život, ale na každej z nich to zanechalo iné stopy. Vo filme len vyčkáva, čo jej život nadelí, poddáva sa osudu a vlastne nevie, čo chce. V knihe jej nechýba rozhodnosť a guráž vzdorovať, jej názory sú úprimné od srdca, niekedy ostré ako britva. Napokon papuľovať sa nikdy nebála. Stále pátra po tom, kým je a ide si za svojím cieľom. Jej príbeh vo filme nie je vôbec autentický, lebo neodzrkadľuje jej silnú osobnosť. Tá Waris by nenašla odvahu a nevybrala sa rovno za nosom skrz púšťou a najmä čo najďalej od nadiktovaného spôsobu života.
Nebolo ľahké rozhodnutie opustiť milovanú rodinu a svoje africké korene. Veľakrát to aj oľutovala, lebo jej chýbali a zo všetkého najviac matka, ale nemohla pripustiť, aby sa ako dvanásťročná stala manželkou starca, ktorý sa jej nepáčil, ani ho neľúbila a aj tak bol jednou nohou v hrobe. Kocky boli hodené, ale ona zamiešala kartami ináč. Hnala ju túžba po živote, nielen nezmyselnom jestvovaní.
Na úteku sa bránila ako mačka, keď ju chceli cudzí muži znásilniť. Jednoducho ich ovalila kameňom a netrápilo ju, či prežili alebo nie. Musela myslieť na seba a nie ľutovať tých, čo jej chceli ublížiť. Nejaký čas pobudla u strýka, sestry a tety, ale nikde nevydržala dlho, lebo vždy našla niečo, čo ju rozhnevalo. Vďaka svojej prostorekosti a priebojnosti pomáhala na stavbe. Chcela si zarobiť peniaze a poslať ich milovanej mame, ale cestou k nej sa stratili, ako sa neskôr dozvedela, keď sa s ňou po rokoch – už ako svetom obletovaná modelka – stretla. Ale celý jej príbeh netkvie v naplnení amerického snu, ale v tom čo prežila.
Rovnako ako u stavbárov zabodovala aj pri hľadaní pomocníčky pre anglického diplomata. Vtierala sa dovtedy, kým ju nezobral do Londýna, kde zistila, že existuje aj iné počasie než africké, ale aj že všetci nie sú jednej farby a podobne. Keď diplomatovi skončil pracovný pobyt, Waris sa nevrátila s ním. Zostala a mala šťastie, vychýrený fotograf objavil jej krásu a angažoval ju. Samozrejme, spočiatku bola jej angličtina natoľko chudobná, že ho odmietala, považujúc ho za úchyla. Jej životné dobrodružstvo plné neuveriteľných zážitkov tým nekončí, ale svoju knihu napísala pre niečo iné.
Potrebovala sa vyspovedať. Rozhlásiť do sveta svoju lásku k milovanej krajine, ktorú v mysli nikdy neopustila. Ale hlavne otvoriť oči tým, čo nemajú tušenie, aké neprávosti sa v nej odohrávajú a zároveň sa pokúsiť, aby sa ďalej na ženách nepáchali. Kým Waris neotvorila ústa a svoje srdce na tribunále OSN, ženská obriezka bola tabuizovaná téma. Nikto dovtedy nemal záujem počuť, čo musia tamojšie ženy vytrpieť, aby zostali pannami až do vydaja. Mnohé z nich zákrok neprežili, alebo dostali infekciu do zvyšných pohlavných orgánov. Do tých, ktoré im špinavou žiletkou nevyrezali, ale zašili.
Neustále sa sťažujeme, aký je náš život nespravodlivý. Zvláštne, lebo tí, čo zakúsili skutočnú neprávosť a nešťastie, si dokážu vážiť ľudí i obyčajné veci viac než my. Keď sa im zdá svet tmavý, hľadajú svetlo. Nezostanú stáť na mieste so slzami v očiach. Neľutujú sa. Chcú viac a snažia sa, aby to dostali. Nielen pre seba. Rovnako ako Waris.

Cividale – tam, kde diabol postavil svoj most

22.03.2017

Veľa ľudí si myslí, že pochodiť Taliansko znamená navštíviť Rím, Benátky, Veronu a Florenciu. Ale omyl! Taliansko je aj o malých malebných mestečkách, o ktorých cestovní sprievodcovia mlčia, lebo by sa už nevyšli do brožúrky. Cividale del Friuli som teda nenašla v žiadnej múdrej knižke, ale nechala som sa skrátka inšpirovať mapou. Keď ste v Taliansku len na jeden [...]

Talianska Perugia čaká na vaše objavenie

08.01.2017

Perugia je mesto, ktoré je slovenskému turizmu takmer neobjavené. Občas je o ňom počuť v správach, že v jeho blízkosti sa triasla zem a budovy padali, ale inak sa o hlavnom meste talianskej Umbrie u nás moc nehovorí. Jedine v súvislosti s čokoládou, keď sa tu v októbri koná festival Eurochocolate. Častosť zemetrasení v tejto oblasti je podľa mňa jediným logickým dôvodom, [...]

Rimini je viac než len more

27.11.2016

Rimini – mesto prekvapení Moja púť pokračuje, teda aspoň v spomienkach. Niečo cez sto kilometrov od Bologne cítiť už morský vzduch, vlny sa kolíšu vo vetre a mnoho turistov tu trávi svoju dovolenku. Je reč o Rimini. Teda tak sa často prezentuje: ako plážová destinácia. No v ponuke skrýva oveľa viac. Vitamín „sea“ by som mohla hľadať aj inde. Dôvod mojej [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 42533x
Priemerná čítanosť článkov: 2658x

Autor blogu

Odkazy