Založ si blog

Štefánikove netradičné miesto v mojom živote

Ak máte radi nejaké jedlo a  núkajú Vám ho stále na tanieri, aj keď naň nemáte chuť, veľmi rýchlo sa ho presýtite a napokon sa Vám úplne sprotiví. Rovnako je to s čímkoľvek. Aj s ľuďmi, ktorých si chcete vážiť, lebo osud v ich prípade vytesal z kameňa pravé diamanty, ale ich priaznivci si z nich urobili také modly a vyniesli do takých výšin, až máte pocit, že tancujú okolo zlatého teľaťa. Čo horšie, to isté chcú aj od Vás.

Milan Rastislav Štefánik urobil pre budúcnosť Slovenska viac než mnohí súčasníci, ktorí pre dobrú vec nepohnú ani prstom, ale tvária sa ako najväčší páni. Nespochybňujem jeho miesto v dejinách, ale odmietam jeho glorifikáciu za každú cenu. Bol to obyčajný človek z mäsa a kostí, ktorý veril, miloval, pracoval a uvedomoval si, že nie je bez chyby a o to viac sa snažil poučiť sa z nich. Takého ho vidím ja. Napriek tomu sa mi začína hnusiť, ale nie tým, že by sa mi zošklivil nejakým svojim činom, ale tým, ako na neho hľadia druhí a svoj názor vnucujú aj mne, dokonca ma nasilu chcú prerobiť k jeho obrazu len preto, že je hodný nasledovania.

Poznám tri prevládajúce kategórie vzťahu k Štefánikovi okrem toho môjho. Prvý ná-zor je ignorantský: koho by Štefánik dnes zaujímal? Ako by sa mala minulosť založiť do krabice, dať na „povalu“ a my budeme žiť len prítomnosťou, tváriac sa, že tu nikdy nebola a nijak neovplyvnila dnešok. Potom sú tu ľudia, ktorí predstierajú naoko záujem len, aby mali z toho prospech a vyzerali múdrejší, rozhľadenejší a vážiaci si hodnoty. Hrajú divadielko pred voličmi, národom či priateľmi, lebo vedia, že vsadili na správnu kartu. Posledná skupina ľudí je úprimná, ale príliš zanietená, dá sa povedať, že až sfanatizovaná Štefánikom, pripomínajú ho na každom kroku. Myslia to poctivo, ale ich pohľad skresľuje skutočnosť, že ho ako by „pobožstili“, pretože ho vidia prikrášlene len v svetlých farbách. Každý nech zbožňuje a nasleduje, koho chce. Opakovanie je síce matka múdrosti, ale omieľanie tej istej „pesničky dokolečka“ nevedie druhého k tomu, aby docenil význam hrdinu a vytvoril si k nemu vlastný vzťah, ale práve naopak sa iba niečo naučí naspamäť, postrádajúc vlastný názor.

Nemyslím si, že môj vzťah k Štefánikovi je ten najsprávnejší, ale že každý z nás si má k nemu vybudovať vlastné puto a čím viac vecí zisťuje človek sám od seba, tým väčšmi sa mu dostáva pod kožu a tým viac sa mu chce aj podobať. Dobrovoľne. Nie na silu, ale od srdca.

Cividale – tam, kde diabol postavil svoj most

22.03.2017

Veľa ľudí si myslí, že pochodiť Taliansko znamená navštíviť Rím, Benátky, Veronu a Florenciu. Ale omyl! Taliansko je aj o malých malebných mestečkách, o ktorých cestovní sprievodcovia mlčia, lebo by sa už nevyšli do brožúrky. Cividale del Friuli som teda nenašla v žiadnej múdrej knižke, ale nechala som sa skrátka inšpirovať mapou. Keď ste v Taliansku len na jeden [...]

Talianska Perugia čaká na vaše objavenie

08.01.2017

Perugia je mesto, ktoré je slovenskému turizmu takmer neobjavené. Občas je o ňom počuť v správach, že v jeho blízkosti sa triasla zem a budovy padali, ale inak sa o hlavnom meste talianskej Umbrie u nás moc nehovorí. Jedine v súvislosti s čokoládou, keď sa tu v októbri koná festival Eurochocolate. Častosť zemetrasení v tejto oblasti je podľa mňa jediným logickým dôvodom, [...]

Rimini je viac než len more

27.11.2016

Rimini – mesto prekvapení Moja púť pokračuje, teda aspoň v spomienkach. Niečo cez sto kilometrov od Bologne cítiť už morský vzduch, vlny sa kolíšu vo vetre a mnoho turistov tu trávi svoju dovolenku. Je reč o Rimini. Teda tak sa často prezentuje: ako plážová destinácia. No v ponuke skrýva oveľa viac. Vitamín „sea“ by som mohla hľadať aj inde. Dôvod mojej [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 42531x
Priemerná čítanosť článkov: 2658x

Autor blogu

Odkazy