Založ si blog

Kráľovná jeseň

Deň ešte drieme. Obloha je posiata mraky, cez ktoré sa prediera usmievavá guča tepla. Pod ňou sa kotúľajú autá sedemmíľovými čižmami od nikam nikam. Z ich svetiel zostávajú len šmuhy. Tma sa dvíha do vesmíru a splýva s černotou. Život sa vkráda do ulíc. Ľudia sa míňajú. Hemžia sa ako mravce, kým nenájdu svoj úkryt. Ruch opäť utícha.

Iba vietor  ševel a listy farbia chodník. Kvapky klopkajú ako podpätky žienky, čo si zabudla dáždnik. Nebo plače, až kým sa nedostane pôde pod kožu. Jeho uplakanú tvár zahalí hmla. Schováva sa pod maskou, ale svoj smútok je cítiť. Opustilo ho leto a čaká na stretnutie so zimou. Dovtedy osamelo, bez priateľov.

Aj vtáky ho už opustili a odleteli si skôr než sa triaška sa dostalo pod ich tenký kabát. Iba stromy, otužilci, odhodili svoj šat, aby odkryli svoje vyziabnuté telo modelky. Aj deň si odstriháva od svojich ohnivých nohavíc a vymieňa ich za háb noci. Dohára obdobie slobody a jasu. Rok starne. Už kráča o paličke a len ťažko dohoní svojich vnukov. Už si veľa nepamätá, ale ešte vždy má na čo spomínať a prečo žiť ďalej.

No z ťažkého myslenia ho rozbolieva hlava a keď ho prepadne hnev, kradne bez výčitiek Throvi jeho mocné kladivo. Vtedy elektrina rozčerí temné vody a opäť pripomenie svoju zašlú silu. Čoskoro sa znova upokojí a potom ho opäť prepadne melanchólia a rozkvapká sa, kým nezmrzne od zimy a nezbelie.

autumn-02

 

 

 

Cividale – tam, kde diabol postavil svoj most

22.03.2017

Veľa ľudí si myslí, že pochodiť Taliansko znamená navštíviť Rím, Benátky, Veronu a Florenciu. Ale omyl! Taliansko je aj o malých malebných mestečkách, o ktorých cestovní sprievodcovia mlčia, lebo by sa už nevyšli do brožúrky. Cividale del Friuli som teda nenašla v žiadnej múdrej knižke, ale nechala som sa skrátka inšpirovať mapou. Keď ste v Taliansku len na jeden [...]

Talianska Perugia čaká na vaše objavenie

08.01.2017

Perugia je mesto, ktoré je slovenskému turizmu takmer neobjavené. Občas je o ňom počuť v správach, že v jeho blízkosti sa triasla zem a budovy padali, ale inak sa o hlavnom meste talianskej Umbrie u nás moc nehovorí. Jedine v súvislosti s čokoládou, keď sa tu v októbri koná festival Eurochocolate. Častosť zemetrasení v tejto oblasti je podľa mňa jediným logickým dôvodom, [...]

Rimini je viac než len more

27.11.2016

Rimini – mesto prekvapení Moja púť pokračuje, teda aspoň v spomienkach. Niečo cez sto kilometrov od Bologne cítiť už morský vzduch, vlny sa kolíšu vo vetre a mnoho turistov tu trávi svoju dovolenku. Je reč o Rimini. Teda tak sa často prezentuje: ako plážová destinácia. No v ponuke skrýva oveľa viac. Vitamín „sea“ by som mohla hľadať aj inde. Dôvod mojej [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 42505x
Priemerná čítanosť článkov: 2657x

Autor blogu

Odkazy